Thursday 24 January 2013

Jastuci


Otišla je pre tačno dva meseca. Sve je prazno bez nje. Kuća se nije promenila. Vreme i dalje teče, sunce izlazi i zalazi...Ali, ništa nije isto. Ništa nije kako bi trebalo da bude.
Svaki dan je provodio vreme u njihovoj dnevnoj sobi. Sedeo bi u svojoj staroj fotelji sa naslonjačima i njenim ručnim radom ispod svojih nalakćenih ruku. Prelistavao je njihove požutele albume, sećao
Zvao ju je Hani. Imala je kosu boje meda, a usne su joj bile male i pune, i bile su najslađe usne na svetu koje je on ikada okusio. I, ma koliko to smešno i čudno izgledalo, oko nje su u proleće večito zujale pčela, ili dve, kada bi sedeli u bašti, ili kada bi izašli da se prošetaju.
Više nije mogao. Bez nje on nije bio on...Tolike godine... Našao ju je jednog dana kako bespomično leži na svojoj polovini njihovog bračnog kreveta, i spava. Užurbano je našao telefon i okrenuo broj. Za nekoliko minuta, kuća je bila prepuna nekih nepoznatih ljudi, a nje više nije bilo. Ljudi su otišli. Ona se nije vratila.
Sledećih par dana telefon je zvonio, stizali su telegrami. Nije se javljao, nije otvaro poštu. Zvali su i sin i ćerka, zabrinuti. Sedeo je u fotelji. Slušao je Baha, Granadosa, Šuberta, Vebera. I nije čuo. Bez nje, sva muzika je bila ista. Nije bilo nota, niti pauza, bila je samo jedna velika pauza – tišina. Rekao je gospođi koja sprema da više ne dolazi. Sve je bilo na onom mestu na kome treba da bude. Mala porodična kuća je bila ispunjena uspomenama. Ali je za njega sada bila ogromna. I potpuno prazna. Velika i hladna. Prostor bez dna.
Uveče, kada bi legao da spava, njena polovina kreveta je bila pusta. To mu je najteže padalo. Svako veče bi doneo tri velika jastuka, stavio tu gde je ona spavala, pokrio jorganom i ušuškao ih. Onda bi i on legao pored. Pre nego što bi zaspao, molio je da kada se probudi, ona bude tu pored. Ali, svako jutro bi se budio pored tri velika, ušuškana jastuka.
I onda je jedno veče, kao i svako drugo, doneo tri jastuka, pokrio ih brižno, ušuškao i legao pored da spava. I kada se probudio, video je kako Hani spokojno  leži pored njega, osetio je njenu toplinu. Pomilkio je po glavi, i nastavio mirno da spava...

45 58 0 N, 13 39 0 E

111017012008

No comments:

Post a Comment